Hankkeet

Harkitsetteko kimppakyytien käyttöönottoa alueellanne? CoReorient tarjoaa asiantuntemustaan myös selvityksiin, kokeiluihin, pilotteihin ja muihin hankkeisiin. Meillä on Suomen paras kokemus ja osaaminen alan aihepiiristä ja hankkeista, ja kanssamme voi jatkaa suoraan pysyvään palvelun käyttöön hankkeen jälkeen.

Onnistuneen hankkeen kriteerit

Jos tavoitteena on vain tehdä teoreettista tutkimusta tai tuottaa esimiehille kalvoesityksiä kimppakyydeistä, ette oikeastaan tarvitse ulkopuolista asiantuntemusta. Mutta jos tarkoituksena on maadoittaa tutkimus reaalimaailmaan tai oikeasti kehittää saavutettavuutta, yhteisöllisyyttä tai kestävää kehitystä alueellanne, eli saada aikaan tuloksia myös käytännössä, käyttöönottohankkeeseen kannattaa valita kumppaniksi toimija, joka täyttää kaikki seuraavat kriteerit.

Tekninen osaaminen

Euroopassa ja maailmalla kimppakyytejä tehdään laajamittaisesti palveluiden ja sovellusten avulla. Käyttöönottohankkeessa on tärkeää tietää, miksi niitä ei käytetä Suomessa ja miten vastaavia teknisiä ratkaisuita ja ominaisuuksia voisi soveltaa täällä.

CoReorientin asiantuntijoilla on 13 vuoden kokemus oman tavarakimppakyyti- ja kimppakyytipalvelun kehittämisestä ja operoinnista Suomessa eri tekniikoihin perustuen, ja muiden vastaavien palveluiden teknisestä analyysistä ja vertailusta. Tämän johdosta ymmärrämme hyvin palveluissa tehtyjä teknisiä valintoja ja niiden historiallista ja tulevaa kehitystä, ja mitä ominaisuuksia voi ja kannattaa korostaa palvelua valittaessa. Asiantuntemuksemme ei ole vain teoreettista muiden tekemien palveluiden, tutkimusten ja selvitysten tai omien palvelun käyttökokemusten perusteella, vaan perustuu myös omaan yrittäjäkokemukseen ja havaintoihin palvelun kehittämisestä ja operoinnista.

Asiantuntemus

Kimppakyytejä on tutkittu maailmalla vuosikymmeniä, ja niistä löytyy paljon julkisia ja sisäisiä selvityksiä, tilastoja, ja toimijoille kertynyttä hiljaista tietoa. Käytännön kokemuksen lisäksi on tärkeää voida arvioida ja hyödyntää asiayhteydessä relevanttia osaa tästä tiedosta.

CoReorientin asiantuntijoilla on 15 vuoden kokemus kimppakyytejä koskevista akateemisista tutkimuksista maailmalla ja Suomessa ja niissä havaituista kriteereistä, sekä omista eri organisaatioille tehdyistä tilausselvityksistä  (mm. Nokia, Traficom, Kuntaliitto, YSAO), hankevalmisteluita varten tehdyistä taustaselvityksistä (mm. Huoltovarmuuskeskus, MTK, SYKE) sekä alan tutkimushankkeista (mm. EU Horizon konsortio). Tunnemme henkilöliikennetutkimuksessakin kuvattujen eri alueiden, kulkumuotojen ja matkatyyppien ominaispiirteet ja niiden soveltamisen tarkempien matkakohteiden ja kohderyhmien liikkumisselvityksissä. Lisäksi CoReorientilla on vuosikymmenen aikana kerrytettyä kimppakyytien käytön ja käyttäjien mittaus- ja palautedataa, ja osaaminen ja työkalut vaikuttavuusarvioiden laskemiseksi. Tämän johdosta meillä on kattava tieto ja näkemys kimppakyyteihin ja niiden toimintamalleihin ja skaalautuvuuteen ja vaikuttavuuteen liittyvistä potentiaalisista ominaisuuksista, kriteereistä ja niiden keskinäisistä priorisoinneista.

Liikennejärjestelmä

Kimppakyydit ovat osa liikennejärjestelmää ja täydentävät muita olemassaolevia ja kehittyviä liikenteen palveluita. On tärkeää ymmärtää kimppakyytien vahvuudet, mahdollisuudet ja integroitavuus  loppukäyttäjien ja sidosryhmien kannalta ja muihin palveluihin verrattuna.

CoReorientin asiantuntijoilla on 15 vuoden kokemus Suomen liikennejärjestelmän ja uusien liikkumispalveluiden ja -muotojen ja niihin liittyvän regulaation seuraamisesta, edellä mainittujen selvitysten lisäksi muista tilausselvityksistä (mm. Kela), yhteishankkeista alan toimijoiden kanssa (mm. Sitowise, Kyyti Group) ja yhteisistä kokeiluista ja keskusteluista muiden alan toimijoiden kanssa (mm. MaaS, yhteiskäyttöautot, kutsuliikenne, autonomiset ajoneuvot, mikromobility, joukkoliikennetoimijat, taksiyritykset, reittioppaat, reititys- ja logistiikka-alustatoimijat, liikenteen tutkimusyksiköt, viranomaiset). Tämän johdosta meillä on kattava tieto ja näkemys kimppakyytien toimintamalleihin ja integroitavuuteen muiden liikennejärjestelmän osa-alueiden kannalta liittyvistä potentiaalisista ominaisuuksista, kriteereistä ja niiden keskinäisistä priorisoinneista.

Yhteisö- ja jakamistalous

Kimppakyydit ovat osa kestävää yhteisöllis jakamistaloutta. On tärkeää ymmärtää alan ei-kaupallisten ja kaupallisten palveluiden ja alustatalouden käyttäjien tottumukset, toimintamallit, vahvuudet, mahdollisuudet ja integroitavuus  loppukäyttäjien ja sidosryhmien kannalta ja muihin palveluihin verrattuna.

CoReorientin asiantuntijoilla on 20 vuoden kokemus Suomalaisen jakamistalouden ja uusien yhteisöllisten jakamis- ja kiertotalouspalveluiden ja niihin liittyvän regulaation seuraamisesta, edellä mainittujen selvitysten lisäksi muista tilausselvityksistä (mm. Tampere), yhteishankkeista alan toimijoiden kanssa (mm. Yhteismaa, Kierrätyskeskus) ja yhteisistä kokeiluista ja keskusteluista muiden alan toimijoiden kanssa (mm. jakamistalousyhteisöt, vapaaehtoistoimijat, second hand toimijat, kansalaisjärjestöt, kestävyystutkimusyksiköt, viranomaiset). Tunnemme kokeilemisen ja pysyvämpien rutiinien muutosten esteitä, motivaatiotekijöitä ja potentiaalisia kannustinrakenteita eri käyttäjä- ja sidosryhmille. Tämän johdosta meillä on kattava tieto ja näkemys kimppakyytien toimintamalleihin ja integroitavuuteen muiden kestävän jakamistalouden osa-alueiden kannalta liittyvistä potentiaalisista ominaisuuksista, kriteereistä ja niiden keskinäisistä priorisoinneista.

Sidosryhmät

Kimppakyydit toimivat paikallisesti, mutta palvelun pysyvyys edellyttää kansallisella tasolla koordinaatiota eri alueiden ja toimijoiden kesken. On tärkeää voida hyödyntää muualta saatuja käytännön oppeja ja materiaaleja, ja integrointeja, jotta aika ja resurssit käytetään mahdollisimman tehokkaasti.

CoReorientin asiantuntijoilla on edellä mainittujen sidosryhmien lisäksi 12 vuoden aikana kerrytettyä kokemusta kimppakyytipalvelun ja sen erilaisten ominaisuuksien tai oheispalveluiden käytännön kokeiluista ja piloteista (mm. Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Tampere, Oulu, Jyväskylä, Lahti, Porvoo, Hämeenlinna, Seinäjoki, Pietarsaari, Iisalmi, Kaustinen, Pudasjärvi, Ii, Kuusamo, Etelä- ja Pohjois-Karjala). Lisäksi toimintamallin kehityksessä on kuunneltu maaseudun toimijoita (mm. MTK, kyläasiamiehet, matkailu- ja muut yrittäjät). Tämän johdosta meillä on kattava tieto ja valmiita malleja tarvekartoituksista, kimppakyytien mukauttamisesta sidosryhmien tarpeisiin, niiden sitouttamisesta ja kohderyhmistä, ja käyttöönottoon liittyvistä vaiheistuksista, viestintä- ja tukiprosesseista ja -materiaaleista ja ohjemateriaaleista.

Tehokkuus

Kimppakyytipalvelu ei voi kerätä suuria rahavirtoja ei-kaupallisena naapuriapuna kyytejä tekeviltä käyttäjiltä, eikä se ole laissa julkiselta sektorilta vaadittavaa toimintaa. Siksi hankkeet tulee toteuttaa erityisen resurssitehokkaasti ja paikallisten loppukäyttäjien ja sidosryhmien kannalta mahdollisimman vaikuttavasti.

CoReorientin asiantuntijoiden laaja-alaisen osaamisen ansiosta se pystyy analysoimaan, suunnittelemaan, priorisoimaan, vaiheistamaan, yhdistelemään, järjestelemään ja toteuttamaan käyttöönotto- ja muihin hankkeisiin liittyviä asioita erittäin ketterästi, resurssitehokkaasti ja käyttäjälähtöisesti. Kattavan ja syvällisen tietotaidon johdosta CoReorient pystyy myös toteuttamaan kyselyitä, haastatteluita ja työpajoja sekä loppukäyttäjille että sidosryhmille niin, mukaanlukien ongelmien ja ehdotusten tekninen, toiminnallinen ja yhteensopivuuden arviointi ja priorisointi interaktiivisesti "lennossa". Tämän johdosta hankeorganisaatiota ja prosesseita voi optimoida, ja laaja-alaisen hanketiimin tehtävät siirtää tarvittaessa kokonaisuudessaan CoReorientin tehtäväksi.